מיסוי פרישה

מיסוי פרישה – מענק פרישה

 

בבואנו להבין מהו מיסוי פרישה נתחיל בשאלה הפשוטה מהי פרישה?

מהי פרישה?

האם מדובר על פרישת גיל ויציאה לפנסיה (גברים בגיל 67 ונשים בגיל 62)? או שמדובר על כל סוג של פרישה מעבודה?

התשובה הפשוטה היא שמדובר על שניהם.

גם בפרישת גיל וגם בפרישה ממקום עבודה מסוים "באמצע החיים" צריך לבחון את היבטי המיסוי השונים. כמובן שבפרישת גיל היבטי המיסוי הרבה יותר רחבים ונוגעים בהמון נושאים ולפיכך מיסוי הפרישה בהם הוא יותר משמעותי, אך גם בפרישה "רגילה" ממקום העבודה יש היבטי מיסוי שעשויים להשליך בעתיד אף על הפנסיה של האדם שפרש.

מיסוי פרישה ממקום העבודה

לאחר שהבנו זאת, במאמר זה נסביר מהי פרישה ממקום העבודה? מה צריך לקרות כדי שאדם אכן ייחשב כפורש? ואיך עליו לנהוג על מנת שהטבות המס, אם קיימות, יחולו לגביו?

לפי חוק פיצויי פיטורין, אדם נחשב כפורש ממקום העבודה כאשר במשך שישה חודשים לפחות יש ניתוק מוחלט של יחסי עובד מעביד בין העובד שפרש למקום העבודה ממנו פרש.

בבואנו לבחון האם אכן התקיים ניתוק יחסי עובד-מעביד ישנן סיטואציות רבות שיכולות לקרות אשר יעידו על ניתוק יחסים או ההפך. בעיקרון מסתכלים על המהות של ניתוק היחסים ועל פי זה שופטים האם התקיים ניתוק היחסים או לא – כל מקרה לגופו. כמובן שהדבר המומלץ ביותר זה להתייעץ עם מומחה למיסוי פרישה.

מהו מענק פרישה במיסוי פרישה ?

עקרונית, מי שפורש ממקום עבודתו זכאי למענק פרישה – כמובן לא בכל המקרים, זה תלוי בתנאי העסקתו, אם חתום על סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורין או לא, אם עבד יותר משנה במקום עבודתו וכו'.

מענק פרישה כולל בד"כ את המרכיבים הבאים:

  • הכספים שנמצאים בקופות (פנסיה/גמל/ביטוחי מנהלים) על שמו של העובד אשר הפקיד עבורו המעסיק לאורך תקופת עבודתו – כספי פיצויים בלבד!! כספי פנסיה כמובן שאינם נחשבים כמענק פרישה.
  • מענק חד פעמי בסכום אחד שהמעסיק שילם לעובד באופן ישיר עם פרישתו (נקרא "מענק אי תחרות" או "מענק הסתגלות").
  • מענק בגין שנים עודפות (לבעלי פנסיה ותיקה ופנסיה תקציבית).
  • פדיון ימי מחלה (לא נהוג במגזר הפרטי, נהוג לעיתים במגזר הציבורי).

 

יש לציין, כי בד"כ ישנם תשלומים נוספים שמשולמים בתלוש השכר האחרון של העובד כאשר מקום העבודה עורך איתו "גמר חשבון", כספים כגון הבראה, פדיון ימי חופשה או בונוסים אינם נחשבים כמענקי פרישה.

מיסוי מענק הפרישה

חלק ממענק הפרישה או כל מענק הפרישה עשויים להיות פטורים ממס הכנסה, הפטור הוא סכום השכר האחרון של העובד בעת פרישתו (החל משנת 2010 150% מהשכר האחרון באישור מס הכנסה בלבד) כפול כל שנה שבה עבד בחברה ממנה פרש אך התקרה לסכום הינה 12,640 ש"ח לשנה נכון לשנת 2022. אם סכום הפיצויים גבוהים יותר מהסכום הפטור אזי ההפרש חייב במס הכנסה לפי מס שולי. העובד יכול לבחור האם רוצה למשוך את הפיצויים הפטורים, הפיצויים החייבים, את שניהם, או כלל לא למשוך פיצויים.

פריסת פיצויים

אם מחליטים למשוך פיצויים ויש סכום שחייב במס  – ישנה אפשרות לבצע את פריסת הפיצויים החייבים במס, לצורך מס הכנסה בלבד.

באפשרות זאת מחלקים את הפיצויים למשך כמה שנים (באופן רעיוני) קדימה או אחורה כך שיוצרים באופן מלאכותי חלוקה מאוזנת של הפיצויים בין השנים. כי הרי כמו שציינו בפסקה הקודמת, הפיצויים החייבים חייבים במס לפי שיעור מס שולי וסכום זה יכול להיות מאוד גבוה כך שמביא את הפורש למדרגת מס גבוהה. היתרון שאפשרות זאת נותנת הוא שבשנים קודמות או בשנים הבאות כאשר לפורש יש הכנסה נמוכה יותר יתווסף לו הסכום הרעיוני של הפיצויים החייבים להכנסתו כך שעדיין יישאר במדרגת מס יחסית נמוכה. את הכסף עבור המס משלמים בשנת הפרישה אבל לפי ההערכה של ההכנסות בשנים הבאות או אם הוחלט לפרוס אחורה, לפי ההכנסות שהיו בשנים הקודמות.

התנאים לביצוע פריסת פיצויים הינם:

  • בראש ובראשונה צריך לוודא ששיעור המס בשנים הקודמות או בשנים הבאות נמוך יותר משיעור המס בשנת הפרישה.
  • בעת פריסה קדימה מתחייבים בהגשת דוח שנתי למס הכנסה בשנות הפריסה.
  • בעת פריסה קדימה עבור כל 4 שנות ותק אפשר לפרוס שנת מס אחת עד 6 שנות פריסה בלבד.
  • אם הפרישה היא ברבעון האחרון של השנה ניתן להתחיל את הפריסה החל משנה לאחר מכן (ולא בשנת הפרישה).


מה דין הפיצויים אם הוחלט לא למשוך אותם ?

במקום למשוך את הפיצויים (הניתנים דרך הקופות בלבד, מענק ישיר במזומן ממעסיק חייב במשיכה), ניתן לייעד את הפיצויים ל-2 מקורות אחרים:

  1. להחיל "רצף פיצויים" על הסכום שמגיע לעובד, בעצם יוצרים רצף בין העבודה שהעובד עזב לעבודתו החדשה, כך שלמעשה מבטלים את הפרישה ממקום העבודה הקודם והפיצויים ממשיכים להיצבר עבור העובד במקום עבודתו החדש כאילו המשיך לעבוד במקום העבודה הקודם, לעניין פיצויים בלבד. ניתן כמובן להמשיך כך עד שיוצאים לפנסיה וכך לדחות את תשלום המס למועד מאוחר יותר שבו סביר שתשלום המס יהיה מופחת (למשך בעת יציאה לפנסיה, סך ההכנסות בד"כ יורד).
  2. להחיל "רצף זכויות לקצבה", דבר זה אפשרי רק על כספים שיושבים בתוכניות שמהותן קצבתית. המהות של רצף זה הוא להסיט כספים אלו לפנסיה בעתיד. גם באפשרות זו דוחים את המס לעתיד.


מיסוי פרישה בפנסיה והקשר למשיכת פיצויים

הקשר הוא בעצם הפטור על הפנסיה שקשור באופן הדוק על משיכת הפיצויים הפטורים בעת פרישה ממקום עבודה.

בעיקרון, פנסיה חייבת במס לפי שיעור מס שולי. אך מי שפרש בגיל פרישה או מי שפרש עקב נכות של מעל 75% יכול לקבל פטור על חלק מסכומי הפנסיה שלו.

הפטור המירבי על הפנסיה נכון לשנת 2022 הינו 52% מהקצבה המזכה (8,660 ש"ח) = 4,503 ש"ח בחודש. ומקבלים אותו בעת היציאה לפנסיה לאחר שמבצעים "קיבוע זכויות".

תיקון 190 קישר בין הפטורים של הפיצויים והפטור של הפנסיה ואומר שכל 1 ש"ח פיצויים פטורים ממס שנמשכו מפחיתים את הפטור העתידי על הפנסיה ב-1.35 ש"ח. כל עוד הפיצויים הללו נלקחו בטווח של 32 שנים ממועד היציאה לפנסיה.

שאלות ותשובות בנושאי מיסוי פרישה ומענק פרישה

פרישה יכולה להתרחש במספר מצבים:

  1. פרישת גיל – הגעה לגיל פרישה (פנסיה), עבור גבר גיל 67 ועבור אישה גיל 62.
  2. פרישה מוקדמת לפנסיה בטרם הגעה לגיל פרישה (החל מגיל 60 ומעלה)
  3. עזיבת מקום עבודה ללא קשר ליציאה לפנסיה

מיסוי פרישה רלוונטי לכל אחד משלושת המצבים הנ"ל.

בראש ובראשונה היבטי המס. רואי חשבון בקיאים מאוד בנושאי מס ויודעים לתת את הייעוץ הטוב ביותר, זה שהכי מיטיב עם הפורש.

דבר נוסף הוא הגישה למערכות מס הכנסה וביטוח לאומי, אשר מקילה על התהליך בכך שחלק מהשירות הוא הגשת המסמכים הרלוונטים באופן דיגיטלי עבור הלקוח לצורך מיסוי הפרישה שלו במקום הגשה פיזית של המסמכים במשרדי השומה השונים, דבר אשר חוסך המון זמן וטרחה.

האחריות של המעסיק הוא מילוי טופס 161 עם כל הפרטים של העובד שסיים את עבודתו אצלו וכן חתימתו על טופס זה. לאחר מילוי וחתימה על המעסיק לשלוח את הטופס למס הכנסה בצירוף 3 תלושי שכר אחרונים של העובד. בנוסף, על המעסיק לכתוב מכתב לקופות הגמל בו הוא משחרר את הקופות מרשות המעסיק לרשותו של העובד.

לגבי דוחות של סוף שנה – חלה חובה על פי חוק למנות רואה חשבון לחברה שיערוך לה ביקורת דוחות כספיים ויתן לה חוות דעת חתומה בסוף השנה, גם על הדוחות הכספיים וגם על דוחות המס. זאת להבדיל מעוסק עצמאי, מכיוון שבחברה הדוחות שמוגשים בסוף שנה כוללים דוחות שלא קיימים בעוסק עצמאי.

טופס 161 הוא הטופס אשר באמצעותו המעסיק מדווח לרשויות המס על סיום העסקתו של העובד וכתוצאה מכך על סיום יחסי עובד-מעביד. בטופס זה המעסיק מציין את כל סוגי מענקי הפרישה שמגיעים לעובד לאור סיום יחסי העבודה ביניהם וכן מפרט כמה שנים העובד עבד אצלו, איזה סכום מתוך הפיצויים פטור ממס ואיזה חייב וכמה מתוך זה העובד רוצה למשוך, אם בכלל.

את מס ההכנסה ודמי הביטוח הלאומי משלמים על הרווח שלכם שהוא בעצם כל הכנסות שלכם פחות ההוצאות המוכרות ולכן כל כך חשוב לדעת לדרוש הוצאות בצורה נכונה, מכיוון שאם לא תדרשו אותם, או לא תדרשו את כולן כפי שמגיע לכם על פי החוק, הרווח שלכם יהיה גבוה יותר ולכן תשלמו יותר מיסים וביטוח לאומי.

כאשר מי שפרש ממקום עבודתו החליט שלא למשוך פיצויים הוא יכול להחליט לייעד את הכספים לרצף קצבה (שימשיכו בתור כספי פנסיה) או לרצף פיצויים (שימשיכו איתו למקום עבודתו החדש ובכך בעצם לבטל את סיום יחסי העבודה הנוכחיים וליצור רצף יחסי עבודה יותר ארוכים לעניין פיצויים). לכל אחד מהם יש דינים ותנאים שונים ומומלץ להתייעץ בטרם מחליטים.

כאשר ממלאים את טופס 161ד ומגישים אותו למס הכנסה, בעצם קובעים מהו סכום הקצבה הפטור ממס של מקבל הפנסיה. ע"י ביצוע הליך זה מקבעים את הזכויות של מקבל הפנסיה לכל חייו.

סיכום מיסוי פרישה

איך על מי שפרש מעבודה לנהוג? מה עדיף?

התשובה היא שאין דבר נכון, יש מכלול שלם של שיקולים, שיקולים אלו הם מאוד סובייקטיביים ותלויים במצבו הנפשי והכלכלי של האדם שפורש. לכן מאוד חשוב להתייעץ ולהבין לעומק את ההשלכות של כל החלטה שמקבלים.

מחפש רואה חשבון מומחה למיסוי פרישה?

כרואי חשבון דיגיטליים איננו דורשים מכם להגיע אלינו פיזית (למרות שאתם יותר ממוזמנים), אפשר באמצעות שיחת טלפון לבצע היכרות ולהבין את כל הצרכים שלכם כעסק.

דילוג לתוכן