עבדת בתור שכיר/ה והרגשת שאת/ה מסוגל/ת ליותר? או שאמרת לעצמך עוד מגיל צעיר שלהיות שכיר/ה זה לא בשבילך? מזל טוב! יש שיגידו (ואנחנו ביניהם) שכנראה את/ה בדרך הנכונה להצלחה. אבל בוא נבין ביחד מה זה אומר להיות עצמאי מבחינת רשויות המס והמדינה.
במאמר הקרוב ננסה לעשות לך סדר ולפשט ככל הניתן מה רשויות המס והמדינה דורשות ממך כבעל/ת עסק, אילו תיקים ברשויות השונות עלינו לפתוח? ומהן חובות הדיווח החלות עלינו? עוסק פטור? עוסק מורשה?
אז למעשה ישנן שלוש רשויות עיקריות שבתור בעלי עסקים תצטרכו להכיר: מס הכנסה, מע"מ (מס ערך מוסף) וביטוח לאומי והפעולה הראשונית והבסיסית בפתיחת עסק היא פתיחת תיק בכל אחת מהרשויות הללו.
בואו נתחיל….
פה נכנסים המושגים שכולנו מכירים (אך לא כל כך מבינים מה הם אומרים) "עוסק מורשה/עוסק פטור".
כל מי שהכנסתו השנתית נכון לשנת 2020 מתחת ל-100,491 ש"ח (הסכום משתנה כל שנה) יכול להיות מוגדר כעוסק פטור ממע"מ (למעט מקצועות מסוימים שיכולים להיות מסווגים רק תחת הגדרת עוסק מורשה).
אז רגע, הכוונה פטור ממס?
אז זהו – שלא. הרבה טועים ונוטים לחשוב בהתחלה כי מדובר בפטור ממס הכנסה אך למעשה מדובר בפטור רק ממע"מ.
אז ממה אני בעצם פטור?
משיעור מע"מ בגובה 17% על כל הכנסה בעסק. ולכן עוסק פטור לא נדרש להוציא חשבוניות (אשר כוללות את מרכיב המע"מ בתוכם) אלא רק קבלות על כל תקבול שמקבל.
כל מי שהכנסתו השנתית נכון לשנת 2020 מעל ל-100,491 ש"ח (הסכום משתנה כל שנה) נדרש להיות מוגדר כעוסק מורשה למע"מ.
ישנם מקצועות מסוימים שיכולים להיות מסווגים רק תחת הגדרת עוסק מורשה כגון רואי חשבון, עורכי דין, רופאים, אדירכלים, מהנדסים וכו'.
החיוב במע"מ חל רק על עוסק מורשה ומהווה נגזרת של 17% מההכנסה (על ידי הפקת חשבוניות מס) של בעל העסק אותם עליו להעביר למע"מ. קיימות סוגי הכנסות מסוימות עליהן חוק מע"מ אינו חל כלל, כגון הכנסות מדרופשיפינג אשר עליהן נפרט בעמוד "התמחות במסחר אלקטרוני" (היפרלינק), אשר עבורו כלל לא פותחים תיק במע"מ.
החל מהשקל הראשון שנכנס לכם לעסק – עליכם להקימו ברשויות המס. בין אם בחרתם להתאגד בתור חברה או בין אם בחרתם להקים אותו כעצמאיים או עם שותף.
התשובה הקצרה היא שבהחלט ניתן, הארוכה היא שצריך רק לוודא משפטית שמול המעסיק שלכם אינכם חתומים על הסכם עבודה שמגביל אתכם בעניין.
אם בחרתם להקים עסק במסגרת של עוסק עצמאי, התשובה היא כן, אין מחויבות על פי חוק להשתמש בשירותיו של רואה חשבון הן להנהלת החשבונות, הן לדיווחים השוטפים לרשויות והן להגשת דוח המס בסוף השנה. אך עם זאת נציין שההמלצה היא כמובן כן להיעזר ברואה חשבון לצורך כך זאת על מנת להימנע מטעויות בדיווחים שעלולות אחר כך לעלות ביוקר וגם משום שרואה חשבון שמלווה את העסק שלך הוא הרבה מעבר לדיווחים והנהלת חשבונות, יש סוגיות של מס שחשוב להכיר, יש ידע מקצועי נרחב אודות סוגי עסקים כמו שלכם, רואה חשבון מלווה הרבה עסקים ורואה הרבה מקרים ולכן יכול לתרום לכם מניסיונו הרב, כמו כן רואה חשבון שמלווה את העסק שלכם יעזור לכם למצות עד תום את ההטבות שמגיעות לכם על פי החוק כמו למשל נקודות זיכוי והוצאות מוכרות, וכמובן שרואה חשבון יעזור לכם להימנע מטעויות שעלולות לעלות ביוקר.
לגבי ליווי העסק בשוטף (הנהלת חשבונות ודיווחים שוטפים) התשובה היא זהה, למעט העניין שהנהלת חשבונות בחברה היא הרבה יותר מורכבת מעסק עצמאי ולכן מצריך ליווי של מנהל/ת חשבונות מוסמכת ומקצועי/ת.
לגבי דוחות של סוף שנה – חלה חובה על פי חוק למנות רואה חשבון לחברה שיערוך לה ביקורת דוחות כספיים ויתן לה חוות דעת חתומה בסוף השנה, גם על הדוחות הכספיים וגם על דוחות המס. זאת להבדיל מעוסק עצמאי, מכיוון שבחברה הדוחות שמוגשים בסוף שנה כוללים דוחות שלא קיימים בעוסק עצמאי.
כפי שאמרנו בשאלה למעלה, אין כל הבדל מבחינת מס הכנסה (וביטוח לאומי) בין עוסק מורשה לעוסק פטור. נוסיף ונאמר שלא רק שמותר לדרוש הוצאות אלא חובה שבעל העסק ידרוש את כל ההוצאות המוכרות שמגיעות לו. שימו לב! כשאומרים "הוצאות מוכרות" הכוונה היא כמובן להוצאות עסקיות. הוצאות עסקיות הן כל ההוצאות שעוזרות לבעל העסק לייצר את ההכנסה שלו, בשפה המקצועית זה נקרא "הוצאה בייצור הכנסה". זאת כמובן בכפוף למגבלות החוק וההוראות השונות עבור הוצאות מסוימות כגון הוצאות מעורבות שאלו הוצאות שיכולות לשמש גם בפן העסקי וגם בפן הפרטי, חשוב מאוד שבעל העסק יהיה מודע לכל ההוצאות האלו. הקפידו לקבל הדרכה בעניין מרואה החשבון שלכם.
את מס ההכנסה ודמי הביטוח הלאומי משלמים על הרווח שלכם שהוא בעצם כל הכנסות שלכם פחות ההוצאות המוכרות ולכן כל כך חשוב לדעת לדרוש הוצאות בצורה נכונה, מכיוון שאם לא תדרשו אותם, או לא תדרשו את כולן כפי שמגיע לכם על פי החוק, הרווח שלכם יהיה גבוה יותר ולכן תשלמו יותר מיסים וביטוח לאומי.
תקרת מחזור עוסק פטור בשנת 2022 הינה 102,292 ש"ח, במידה ותעברו במשך השנה את תקרת המחזור של העוסק הפטור, עליכם להודיע זאת במיידית לרואה החשבון שלכם והוא יפנה למע"מ בבקשה לסווג אתכם החל ממועד מעבר התקרה כעוסק מורשה, לאחר מכן תתחילו להפיק חשבוניות מס (עוסק פטור מפיק רק קבלות) וכמו כן תחול עליכם החובה לשלם מע”מ בגין ההכנסה מכאן ואילך. ההמלצה שלנו היא להיערך לכך מראש ולשנות את מעמדכם באופן יזום לפני מעבר התקרה כמובן בהתייעצות עם רואה החשבון שלכם.
לא. ישנן מגבלות. יש רשימה סגורה של בעלי מקצועות שחובה עליהם להתאגד מלכתחילה כעוסק מורשה בלבד:
הגוף המוכר ביותר, אנו מדווחים אליו בכל שנה כמה הכנסות וכמה רווח (הכנסות פחות הוצאות) יצרנו בעסק.
מהרווח נגזר כמה מס עלינו לשלם למדינה. הדיווחים למס הכנסה הינם חודשיים או דו חודשיים באמצעות תשלום מקדמה, כאשר בסוף השנה מדווחים באופן מרוכז על ידי דוח מס שנתי ובכך מתחשבנים מול מס הכנסה – במידה והמקדמות שולמו ביתר נקבל החזר ממס הכנסה, במידה ושולמו בחסר נצטרך להשלים מה שחסר.
אנו מבצעים ללקוחותינו הערכות מס אחת לחצי שנה (במידת הצורך אף יותר) כדי שידעו איפה הם עומדים מבחינת חבות המס שלהם ולא יופתעו בסוף השנה לאחר הגשת הדוח השנתי.
ביטוח לבעלי עסקים על הכנסתם במידה ובעתיד לא יוכלו יותר לעבוד מסיבות כאלו ואחרות (לדוגמה – פציעה במהלך העבודה). למרות שמדובר בביטוח, אנו מתייחסים לביטוח לאומי כאל עוד מס שצריך לשלם.
מדריך זה נועד למסירת מידע בלבד ואין לראות בו כמתן חוות דעת ו/או יעוץ מקצועי
פתיחת תיקים במשרדנו
כרואי חשבון דיגיטליים איננו דורשים מכם להגיע אלינו פיזית לצורך פתיחת תיקים ברשויות המס (למרות שאתם יותר ממוזמנים), אפשר באמצעות שיחת טלפון לבצע היכרות ולהבין את כל הצרכים שלכם כעסק.
רו"ח שמואל שמואלוב
050-3412900
רו"ח אריאל אהרונוב
054-7201410
א-ה 9:00-18:00
רחוב העבודה 11, ראש העין.
מייל sa@sa-cpas.co.il
ניווט מהיר
שירותי ראיית חשבון